Tarta serowo-orzechowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • masło

    20 dag
  • sól

    0,25 łyżeczki
  • seler naciowy

    3 gałązki
  • starty ser mozzrella

    8 dag
  • starty ser mazdamer

    8 dag
  • mleko

    0,5 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
  • oliwa

    2 łyżki
  • woda zimna

    0,3 szklanki
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • orzechy włoskie

    0,5 szklanki
  • rokpol

    8 (starty)
  • ser ementaler

    8 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto: twarde masło posiekać energicznie z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać sól i, skrapiając wodą, szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie wylepić ciastem formę do tart (średnicy 24-26 cm), gęsto ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza

Przygotować nadzienie: łodygi selera obrać z włókien, pokroić na cienkie plasterki i udusić z oliwą i odrobiną wody. Jajko roztrzepać z mlekiem i wymieszać ze startymi serami, selerem i orzechami. Na podpieczonym spodzie rozłożyć nadzienie. Zapiekać około 20 minut, aż ser się roztopi. Podawać na ciepło i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 29.06.2011 18:04
polecam
gosia561 15.05.2011 10:49
naprawdę świetny smak
marcia71 10.04.2011 15:49
pycha
jasiek 04.04.2011 10:58
apetyczne lubię tarty
Tika4444 31.03.2011 07:35
pewnie pyszna
Tika4444 31.03.2011 07:35
pewnie pyszna
Magdalena80 21.03.2011 23:57
smakowitość
Jaheira11 21.03.2011 23:53
pyszności
Adamorek 04.03.2011 17:31
fajne
marcia71 23.02.2011 18:44
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat