Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka krupczatka

    260 gram
  • cukier drobny

    60 gram
  • masło

    125 gram
  • pasta z wanilii

    2 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczka

MASA

  • ser biały

    250 gram
  • serek mascarpone

    125 gram
  • rabarbar

    300 gram
  • masło

    50 gram
  • cukier puder

    70 gram
  • skórka z cytryny

  • jajko

    2 sztuka
  • budyń waniliowy

    1/2 opakowanie

KRUSZONKA

  • mąka krupczatka

    35 gram
  • masło

    25 gram
  • cukier drobny

    25 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu foto
Składniki kruszonki posiekać nożem na stolnicy lub rozetrzeć w malakserze do uzyskania grudek, przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki.
Krok 2 - Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu foto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrobić kruche ciasto lub posiekać nożem na stolnicy i szybko zagnieść. Zapakować je do woreczka foliowego i wstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 3 - Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu foto
Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 15-17 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
Krok 4 - Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu foto
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać otartą skórkę z 1/2 cytryny, oba sery, budyń /proszek/ i jeszcze krótko zmiksować. Serową masę przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozłożyć oczyszczony i pokrojony rabarbar.
Posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy, odstawić do przestygnięcia, a tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


*jeśli chcemy mieć idealnie równo upieczony kruchy spód należy ciasto przed włożeniem do piekarnika gęsto nakłuć widelcem, a następnie nakryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub suchymi ziarnami np. fasolą, grochem czy ryżem. Piec 10 minut, następnie zdjąć

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 02.06.2014 18:26
apetyczne to ciasto
ada.la 02.06.2014 17:02
pyszna tarta
ben-ka 27.05.2014 16:50
Same pyszności,....same pyszności!
anemon 27.05.2014 11:43
Dziękuję i polecam.
Magula 27.05.2014 08:05
Super, rewelacyjna tarta
Edith85 27.05.2014 07:54
pyszności :)
anemon 27.05.2014 07:37
@misia53, dla mnie rabarbar i cynamon, to duet idealny. Dla mnie nie ma kompotu z rabarbaru bez cynamonu. W tym cieście cynamonu jest niewiele, ale świetnie pasuje do sera i rabarbaru.
misia53 27.05.2014 00:07
ciekawa jestem jak cynamon wpłynął na rabarbar
Mniam 26.05.2014 23:10
Bardzo smaczna tarta. Wszystko to co lubię :)
barbara11561 26.05.2014 22:20
świetne ciasto,lubię takie z sezonowymi owocami:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat