Przepis i sposób przygotowania na: Tarta serowo-makowa
W tym czasie przygotowujemy nadzienie tarty:
Oddzielamy żółtka jajek od białek a następnie ucieramy do białości żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy ser i budyń.Wszystko dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej,delikatnie mieszamy ze sobą.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.Na ciasto układamy kupkami masę makową,całość zalewamy masą serową.
Pieczemy w 180°C przez 40 min.
15 min przed końcem pieczenia układamy na tarcie jabłka i dalej pieczemy.
Przygotowanie jabłek: wodę,cukier i sok z cytryny zagotowujemy.Jabłka kroimy na grubsze plastry i wkładamy do gotującego się syropu.Jabłka gotujemy około 3 min.( Nie mogą być zbyt miękkie)
Tak przygotowane jabłka układamy na podpieczonej tarcie i dalej pieczemy.Po upieczeniu studzimy,w dziurkach na środku jabłek układamy konfiturę żurawinową.
Smacznego :)