Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta serowo-makowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 25 dkg
masło 12,5 dkg
jajko 1 sztuka
cukier puder 5 łyżek

Masa serowa

ser biały 25 dkg
jajko 2 sztuki
cukier puder 4 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Masa makowa

masa makowa 1 szkl

Dodatkowa

jabłka 2 duże
cukier 4 łyżki
woda 1 i 1/2 szkl
sok z cytryny 3 łyżki
konfitura żurawinowa 3-4 łyżki

Porada

P.S. Możemy przygotować kilka wersji takiej tarty,może to być:serowo-makowa,serowo-makowo-jabłkowa.serowo-jabłkowa.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta serowo-makowa

Przygotowujemy ciasto: mąkę i cukier przesiewamy,dodajemy masło i dokładnie razem siekamy.Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odkładamy na 30 min do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie tarty:

Oddzielamy żółtka jajek od białek a następnie ucieramy do białości żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy ser i budyń.Wszystko dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej,delikatnie mieszamy ze sobą.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.Na ciasto układamy kupkami masę makową,całość zalewamy masą serową.

Pieczemy w 180°C przez 40 min.

15 min przed końcem pieczenia układamy na tarcie jabłka i dalej pieczemy.

Przygotowanie jabłek: wodę,cukier i sok z cytryny zagotowujemy.Jabłka kroimy na grubsze plastry i wkładamy do gotującego się syropu.Jabłka gotujemy około 3 min.( Nie mogą być zbyt miękkie)

Tak przygotowane jabłka układamy na podpieczonej tarcie i dalej pieczemy.Po upieczeniu studzimy,w dziurkach na środku jabłek układamy konfiturę żurawinową.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 06.05.2014 21:08
świetny przepis
jasiek 04.05.2014 15:14
pyszna tarta
Kejti 02.04.2014 00:55
Zjadłabym :-)
lara 27.03.2014 13:31
ciekawy przepis!
wyattearp 27.03.2014 11:11
pysznie w ygląda
ben-ka 27.03.2014 11:09
Mnie też by bardzo smakowała,lubię tarty!
Janina 27.03.2014 10:13
Świetna tarta;)
Megg 27.03.2014 09:31
prezentuje się wyśmienicie
Izabela77 27.03.2014 08:41
Wspaniała tarta, muszę spróbować;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak