Tarta sernikowa z prażonym jabłkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Deser ze smakiem? No pewnie! Oto przepis na tartę sernikową na spodzie z ciasta francuskiego i z dodatkiem prażonych jabłek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • twaróg sernikowy

    1/2 kilograma
  • jaja

    2 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 opakowanie
  • rodzynki sułtańskie

    1/2 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • cukier puder do posypania

  • jabłko prażone Smak

    6-8 łyżek

Do dekoracji:

  • listki mięty

  • lody czekoladowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka miksujemy z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią na jednolitą masę.

Następnie dodajemy ser, śmietanę, mąkę, budyń, rodzynki  i mieszamy.

Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy, wysypujemy suchą fasolą i pieczemy  w temperaturze 180°C na złoty kolor.

Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.

Studzimy, wykrawamy torciki, nakładamy prażone jabłka, oprószamy cukrem pudrem z cynamonem, podajemy z lodami czekoladowymi oraz listkami świeżej mięty.

SMAK_PL
Twaróg sernikowy powinien być 3-krotnie zmielony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat