Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta sernikowa z prażonym jabłkami

5.0
(56)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Deser ze smakiem? No pewnie! Oto przepis na tartę sernikową na spodzie z ciasta francuskiego i z dodatkiem prażonych jabłek.

Składniki:

ciasto francuskie 250 gramów
twaróg sernikowy 1/2 kilograma
jaja 2 sztuki
cukier 3 łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
rodzynki sułtańskie 1/2 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
śmietana 12% 3 łyżki
cukier puder do posypania
jabłko prażone Smak 6-8 łyżek
mąka 2 łyżki

Do dekoracji:

listki mięty
lody czekoladowe

Porada

Twaróg sernikowy powinien być 3-krotnie zmielony. Fasola użyta do obciążenia ciasta może być ponownie użyta w tym samym celu.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta sernikowa z prażonym jabłkami

Jajka miksujemy z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią na jednolitą masę.

Następnie dodajemy ser, śmietanę, mąkę, budyń, rodzynki  i mieszamy.

Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy, wysypujemy suchą fasolą i pieczemy  w temperaturze 180°C na złoty kolor.

Po zezłoceniu ciasta usuwamy fasolę. Można ją wykorzystać przy kolejnym pieczeniu.

Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.

Studzimy, wykrawamy torciki, nakładamy prażone jabłka, oprószamy cukrem pudrem z cynamonem, podajemy z lodami czekoladowymi oraz listkami świeżej mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak