Tarta rustykalna z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • masło

    150 g
  • cukier

    3 łyżki
  • woda zimna

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • truskawki świeże

    400 g
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, zimne masło i wodę oraz cukier.
Składniki siekamy ze sobą, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 60 minut.
Truskawki kroimy na pół, większe można na ćwiartki i mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej.
Schłodzone ciasto wałkujemy, posypujemy drugą łyżką mąki ziemniaczanej, na środek wykładamy truskawki i posypujemy cukrem; brzegi ciasta zakładamy do środka, tworząc okrągłą formę.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 40 minut.
Smacznego!
mufinka79
ja użyłam po 150 g mąki pszennej zwykłej i mąki pełnoziarnistej. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć skrobi kukurydzianej .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 21.06.2016 08:33
Uwielbiam takie proste, szybkie przepisy. Na taką tartę z przyjemnością bym się skusiła.
mufinka79 19.06.2016 20:32
Dziękuje bardzo za miłe komentarze !
iziona 17.06.2016 19:51
Przepiękna :)
Mniam 17.06.2016 11:12
Bardzo kusząca tarta :)
Mama niejadka 16.06.2016 22:04
Super deser
norweska20 16.06.2016 22:00
bardzo lubię
Renata9 16.06.2016 21:46
Smaczny deser
Wafelek2601 16.06.2016 20:31
Super wygląda
Wiktoria29 16.06.2016 20:11
zjadłabym kawałeczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat