Tarta rustykalna z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • żółtko jajek

  • masło

    125 g
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • śmietana

    1 łyżka opcjonalnie
  • jabłka

    3 szt
  • sok z cytryny

  • dżem

    4 łyżki kwaskowego
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • cukier kryształ

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko, sól,cukier i żółtko. Szybko zagniatamy ciasto (gdyby było za suche, dodajemy 1 łyżkę śmietany).
2. Formę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem.
Ciasto wałkujemy na placek większy od formy, przekładamy do niej.
Dno smarujemy dżemem.
3. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry, które układamy na warstwie dżemu, tak żeby zachodziły na siebie.
Posypujemy cynamonem i grubym cukrem.
Nadmiar ciasta zawijamy na jabłka.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180*C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat