Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta rustykalna z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
cukier 2 łyżki
żółtko jajek
masło 125 g
sól szczypta
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
śmietana 1 łyżka opcjonalnie
jabłka 3 szt
sok z cytryny
dżem 4 łyżki kwaskowego
cynamon 1 łyżeczka
cukier kryształ 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta rustykalna z jabłkami

1. Masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko, sól,cukier i żółtko. Szybko zagniatamy ciasto (gdyby było za suche, dodajemy 1 łyżkę śmietany).
2. Formę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem.
Ciasto wałkujemy na placek większy od formy, przekładamy do niej.
Dno smarujemy dżemem.
3. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry, które układamy na warstwie dżemu, tak żeby zachodziły na siebie.
Posypujemy cynamonem i grubym cukrem.
Nadmiar ciasta zawijamy na jabłka.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak