Przepis i sposób przygotowania na: Tarta rustykalna.
2. Następnie dodajemy sól, śmietanę i cukier(3 łyżki) i zagniatamy ciasto.
3. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na min. 1 godzinkę.
4. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: owoce zasypujemy cukrem oraz dodajemy mąkę kukurydzianką. Wszystko dokładnie mieszamy!
Jeśli chcecie użyć mrożonych owoców, to sprawdzą się równie dobrze. Polecam je jedynie przeplukać w sitku gorącą wodą.
5. Ciasto wyciągamy w lodówki i rozwalkowujemy na okrągło :D Powinien nam wyjść placek o średnicy ok 40 - 45 cm.
Wałkujemy na papierze do pieczenia, aby latwo nam bylo przełożyć ciasto do piekarnika!
6. Na środek ciasta wykładamy nasze nadzienie, zostawiając po bokach ok. 6-8 cm ciasta. Potem te boki zawijamy do środka. Im bardziej nieregularne, tym większy urok gotowej tarty.
7. Tak przygotowane ciasto przekładamy z papierem na blachę(taką duża z piekarnika). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.
8. Gotową tartę możemy posypać cukrem pudrem albo podać z bitą śmietaną. Wybornie smakuje również bez dodatków :)