Tarta rabarbarowa z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 1/4 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3/4 łyżeczki
  • margaryna

    1 kostka
  • jajko

    3 sztuki
  • kisiel wiśniowy

    0,5 torebki
  • rabarbar

    10 lasek
  • cukier waniliowy

    1 torebka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta rabarbarowa z kruszonką foto
Ciasto zagniatamy z 1 1/4 szklanki mąki, 3 łyżek cukru, 3/4 łyżeczki proszku do piecznia, 0,5 kostki margaryny i 3 żółtek. Uformować kulę, włożyć w foliowy woreczek i do lodówki na 0,5 godziny. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na posypanym mąką blacie. Kroimy na nieco mniejsze kawałki i wylepiany wysmarowaną masłem formę do tarty. Ponakłówać dość intensywnie widelcem.
Krok 2 - Tarta rabarbarowa z kruszonką foto
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać 4 łyżkami cukru i poczekać aż puści sok. Sok odlewamy, a rabarbar układamy na cieście
Krok 3 - Tarta rabarbarowa z kruszonką foto
Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy kisiel i mieszamy na wolnych obrotach. Wykładamy na rabarbar
Krok 4 - Tarta rabarbarowa z kruszonką foto
Z 0,5 kostki margaryny, 1 szklanki mąki, 1 torebki cukru waniliowego i 0,5 szklanki cukru zagniatamy kruszonkę. Wysypujemy na pianę.
Krok 5 - Tarta rabarbarowa z kruszonką foto
Wszystko wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) na 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy, a gdy trochę przestygnie posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się wspaniałym smakiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 24.01.2013 19:56
pyszna tarta
IwonaKa 30.12.2012 20:31
lubię ciasta z rabarbarem tylko skąd go teraz wziąć?
ewka1978 30.12.2012 20:17
na pewno smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat