Tarta porowo serowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 gram
  • zmrożone masło

    100 gram
  • żółtko jaja

    1 szt
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • woda

    5 łyżek
  • masło

    50 gram
  • por (biała część)

    1 kg
  • sól

    3/4 łyżeczki
  • pieprz świeżo zmielony

    0,5 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • jajko

    4 sztuki
  • śmietana

    250 ml
  • ser gruyere

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połączyć mąkę z posiekanym masłem, aż nabierze konsystencji tartej bułki, dodać żółtko wymieszane z solą i wodą. Dobrze ugnieść, uformować kulę ciasta zapakować w folię i włożyć na co najmniej 20 minut do lodówki. Rozpuścić masło i na bardzo słabym ogniu zeszklić pory. Przyprawić je solą, pieprze, cayene i gałką muszkatałową. Ostudzić. Ubić jaja, dodać śmietanę i pory, dobrze wymieszać, ewentualnie przyprawić do smaku. Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć w nim formę do tart. Podpiec w nagrzanym do m22 stopni piekarniku przez ok. 15 minut ( aż stanie się złote ). Ułożyć na cieście masę porowo - jajeczną , wstawić z powrotem do piekarnika na kilka minut. Znów wyjąć, posypać po wierzchu startym serem i piec, aż się ser zezłoci.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tyska 12.11.2011 23:31
wyśmienite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat