Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta porowa z długo dojrzewającym serem i wędzoną szynką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
ser żółty 20 dkg
szynka 20 dkg
boczek wędzony 20 dkg
jajko 4 szt
śmietana 200 ml
por 3 szt
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: tarta porowa z długo dojrzewającym serem i wędzoną szynką

Kroki postępowania

1
pory pokrój na talarki i uduś na masełku
Krok 1 - tarta porowa z długo dojrzewającym serem i wędzoną szynką foto
2
boczek i szynkę pokrój w kostkę, najpierw wrzuć na rozgrzaną patelnię boczek, gdy tłuszcz się chwilkę wytopi dorzuć szynkę
pory i usmażoną wędlinę wrzuć do dużej miski
Krok 2 - tarta porowa z długo dojrzewającym serem i wędzoną szynką foto
3
długo dojrzewający ser żółty, o wyrazistym, ostrym smaku pokrój w drobną kostkę i dorzuć do pozostałych składników
jajka roztrzep ze śmietaną, solidnie dopraw pieprzem, z solą ostrożnie, bo wędlina może być dość słona
Krok 3 - tarta porowa z długo dojrzewającym serem i wędzoną szynką foto
4
wyłóż naczynie ciastem francuskim, ułóż na nim farsz i zalej jajkami ze śmietaną
Krok 4 - tarta porowa z długo dojrzewającym serem i wędzoną szynką foto
5
piecz w temperaturze 180-190 C ok. 40 min
tarta powinna ładnie się zrumienić, a farsz stwardnieć
Krok 5 - tarta porowa z długo dojrzewającym serem i wędzoną szynką foto
6
po wyjęciu z piekarnika , odczekaj chwilkę, aż stężeje
smacznego :)
Krok 6 - tarta porowa z długo dojrzewającym serem i wędzoną szynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

InDaMiętekKitchen 21.01.2013 07:37
z porami jest świetna :)
ilka_86 19.01.2013 11:05
uwielbiam takie tarty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak