Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA POROWA CEBULOWA Z BOCZNIAKAMI

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1 szklanka
margaryna 125 gram
smietana 18% 3 łyzki
jajko 1 sztuka
sól szczypta

Farsz

cebula 2 sztuki
por (biała część) 3 sztuki
boczniaki 250 gram
sól i pieprz

Sos śmietanowy

śmietana 18 proc 1 szklanka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz
jajko 2 sztuki
ser żółty 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA POROWA CEBULOWA Z BOCZNIAKAMI

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.

2/ Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pory i grzyby oczyścić. Pory pokroić w talarki ok 0,5 cm a boczniaki na dowolne kawałki (u mnie paski jak na flaczki). Na odrobinie oleju usmażyć cebulę, por i grzyby, doprawić solą i pieprzem (polecam świeżo mielony).

3/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 23.03.2015 15:01
to musi być smaczne
Monika-twin 23.03.2015 14:34
PYCHA OBIADEK.
jasiek 23.03.2015 14:21
proponuje też wersję z kiszona kapusta zamiast pora
Pyszota 23.03.2015 13:43
pięknie wygląda
IwonaDD 23.03.2015 13:24
wspaniała tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak