Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
1/2 szklanki -
mąka krupczatka
1 szklanka -
margaryna
125 gram -
smietana 18%
3 łyzki -
jajko
1 sztuka -
sól
szczypta
Farsz
-
cebula
2 sztuki -
por (biała część)
3 sztuki -
boczniaki
250 gram -
sól i pieprz
Sos śmietanowy
-
śmietana 18 proc
1 szklanka -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
sól i pieprz
-
jajko
2 sztuki -
ser żółty
2 łyżki -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
szczypta
Przepis i sposób przygotowania TARTA POROWA CEBULOWA Z BOCZNIAKAMI
2/ Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pory i grzyby oczyścić. Pory pokroić w talarki ok 0,5 cm a boczniaki na dowolne kawałki (u mnie paski jak na flaczki). Na odrobinie oleju usmażyć cebulę, por i grzyby, doprawić solą i pieprzem (polecam świeżo mielony).
3/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.
Komentarze (5)