TARTA POROWA CEBULOWA Z BOCZNIAKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • margaryna

    125 gram
  • smietana 18%

    3 łyzki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta

Farsz

  • cebula

    2 sztuki
  • por (biała część)

    3 sztuki
  • boczniaki

    250 gram
  • sól i pieprz

Sos śmietanowy

  • śmietana 18 proc

    1 szklanka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

  • jajko

    2 sztuki
  • ser żółty

    2 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.

2/ Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pory i grzyby oczyścić. Pory pokroić w talarki ok 0,5 cm a boczniaki na dowolne kawałki (u mnie paski jak na flaczki). Na odrobinie oleju usmażyć cebulę, por i grzyby, doprawić solą i pieprzem (polecam świeżo mielony).

3/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Michał2 23.03.2015 15:01
to musi być smaczne
Monika-twin 23.03.2015 14:34
PYCHA OBIADEK.
jasiek 23.03.2015 14:21
proponuje też wersję z kiszona kapusta zamiast pora
Pyszota 23.03.2015 13:43
pięknie wygląda
IwonaDD 23.03.2015 13:24
wspaniała tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat