Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta porowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 15 dkg
margaryna 1/2 kostki
śmietana 12% 2 łyżki
sól szczypta
Nadzienie:
por 1 szt
boczek 15 dkg
śmietana 12% 100 ml
serek wiejski 1 op
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta porowa

Z podanych składników przygotować ciasto i wykleić nim natłuszczoną formę na tartę. Wstawić do lodówki.

Pora przeciąć wzdłuż na pół i pokroić. Podsmażyć na maśle. Dodać pokrojony w paseczki boczek, doprawić sola i pieprzem. Smażyć 5 minut. Farsz przełożyć na przygotowane ciasto. Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną. Z serka odsączyć nadmiar śmietanki i posypać nim wierzch tarty.

Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 09.03.2014 20:00
Robiąc ta tartę odkryłam pora, nie wiedziałam nawet, że można go na tyle sposobów wykorzystać :)
Pomocnik 09.03.2014 18:45
fajny przepis
adelajda 09.03.2014 18:25
bardzo lubię pora będzie mi smakowała
gosia1988 09.03.2014 18:15
na pewno smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak