Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta pleśniakowa z porzeczkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
margaryna 1/2 kostki
cukier 1/2 szkl
mąka 2 niepełne szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyż
sól szczypta
porzeczki czerwone 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta pleśniakowa z porzeczkami

Kroki postępowania

1
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do mąki pszennej, margaryną, 1 łyżką cukru, solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Krok 1 - Tarta pleśniakowa z porzeczkami  foto
2
Porzeczki płuczemy i osuszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilę ubijamy. Większą część ciasta wylepiamy dno formy wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy i posypujemy kaszą manną. Na cieście układamy owoce. Na owce wykładamy pianę z białek.
Krok 2 - Tarta pleśniakowa z porzeczkami  foto
3
Piankę z białek przykrywamy startym na tarce pozostałym ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.
Smacznego!
Krok 3 - Tarta pleśniakowa z porzeczkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 30.10.2015 09:15
dziękuje za miłe komentarze
tomek18 29.10.2015 20:20
uwielbiam taką z delikatnie kwaskowatym posmakiem:) pyszność
Ewa Wojtaszko 29.10.2015 14:29
pyszny deser :)
Wacław 29.10.2015 12:48
pyszny deser :-)
Krystyna32 29.10.2015 09:11
bardzo smaczna
aniagdz 29.10.2015 08:58
wygląda fantastycznie
Iwusia 28.10.2015 22:02
bardzo smaczne danie
Grazyna0211 28.10.2015 19:55
smaczny deser
Bernadeta1 28.10.2015 19:08
wygląda bardzo smacznie
gosia1988 28.10.2015 18:56
pyszności :)
Alex_M 28.10.2015 18:44
dobre ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak