Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta pachnąca latem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
marchewka z groszkiem 250 g
Kukurydza z Puszki 200 g
cebula 1 szt
margaryna wegańska 100 g
mleko sojowe 1/3 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
bazylia świeża 4 liście
pieprz
sól do smaku
tymianek 5 (świeży)
pasta curry 1 i 1/2 czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta pachnąca latem

Rozwijamy ciasto francuskie i wykładamy nim formę, tak aby brzegi ciasta wylewały się na zewnątrz. Marchewkę z groszkiem i pokrojoną cebulą podsmażamy do miękkości na patelni. W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy powoli mąkę (mieszając), następnie wlewamy mleko. Zestawiamy garnek z gazu, dodajemy do sosu pieprz i pastę curry. Smarujemy sosem ciasto znajdujące się w formie. Na sos nakładamy warzywa z patelni i dodajemy do nich kukurydzę. Wszystko to doprawiamy posiekaną bazylią,tymiankiem i oregano. Wystające brzegi ciasta zaginamy do środka tak, aby powstała zamknięta koperta. Tak gotową tartę wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy na ciepło lub po wystygnięciu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 30.08.2013 22:09
wygląda rewelacyjnie
treonina 09.12.2012 17:50
świetna!
caralajna 13.11.2012 07:25
jaka fajna :)
Andysz 16.10.2012 16:09
mmmm rewelacyjna;)
emeslive 15.10.2012 22:18
Śliczne zdjęcie, bardzo smakowita potrawa. Przepis zdecydowanie wart polecenia.
Silver Teaspoon 15.10.2012 21:44
wygląda smakowicie :)
BeataJ 15.10.2012 20:53
apetycznie wygląda
Magda60 15.10.2012 20:41
apetycznie wyglada
DOROTA/PATI197799 15.10.2012 20:28
bardzo apetyczne
Mariposas 15.10.2012 20:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak