Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta odwrócona z grzybami i pomidorami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 15 dag
jajko 1 szt
śmietana kremówka 1 łyżka
Farsz:
pomidory bez skórki 80 dag
grzyby leśne 60 dag
ocet balsamiczny 2 łyżki
parmezan starty 10 dag
sól, pieprz
olej do smażenia
bazylia 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 0,5 łyżeczki
tymianek 0,5 łyżeczki
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta odwrócona z grzybami i pomidorami.

Do przesianej mąki dodać proszek, odrobinę soli, kawałki masła i całość posiekać nożem. Wbić jajko, dodać kremówkę, wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odstawić na ½ godziny do lodówki.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać ocet balsamiczny poddusić, dodać obgotowane lub przesmażone grzyby. Wymieszać dodać przyprawy.
Tortownicę ( 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć plastry pomidorów posypane bazylią i parmezanem, a następnie farsz grzybowo cebulowy.
Ciasto rozwałkować do kształtu tortownicy i przykryć farsz. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 190 C.
Po upieczeniu zdjąć obręcz z tortownicy, nałożyć na nie odpowiedni talerz i tortownicę odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier i posypać pomidory świeżą bazylią.
Pieczenie ciasta odwróconego zapobiega wsiąkaniu w nie soków z pomidorów i grzybów

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 02.12.2013 17:57
Dobry sposób,a tarta musi być smaczna.
mikrusiak 02.12.2013 17:53
wygląda pysznie...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak