Tarta na wytrawnie

Tarta na wytrawnie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    20 dkg
  • masło

    10 dkg
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie siekane

    5 dkg
  • woda zimna

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta

nadzienie

  • jajka

    2 szt
  • śmietana 30%

    200 ml
  • gruszka

    1 szt
  • szpinak mrożony

    20 dkg
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    do smaku
  • orzechy włoskie

    2-3 łyżki
  • Kukurydza z Puszki

    2-3 łyżki
  • pomidory suszone Smak

    5 szt
  • ser feta

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania



Do miski dajemy wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko ciasto.

Schładzamy je w lodówce.

Ciastem wykładamy formę mocno nakłuwamy widelcem. Na formę dajemy folię aluminiową sypiemy groszek i wkładamy do piekarnika na około 15 minut 175 st.

Po tym czasie zdejmujemy folię i jeszcze podpiekamy około 10 minut studzimy.

Przygotować składniki.
Obrać gruszkę i pokroić w kostkę. Ser fetta też pokroić w kostkę.

Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy.

Do miski wbijamy jajka wlewamy śmietanę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Mieszamy najlepiej trzepaczką.


Do wymieszanej masy jajecznej dodajemy zimny szpinak mieszamy.

Wymieszaną masę wylewamy na podpieczoną tartę.

Na górę wykładamy pokrojoną gruszkę fettę na to dajemy kukurydzę, pomidory posypujemy orzechami włoskimi.

Całość doprawiamy pieprzem świeżo mielonym kolorowym.


Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st na około 25-30 minut aż składniki się zetną.

Tartę wyjmujemy z formy jak przestygnie.

POLECAM!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

07.09.2017 10:50
pyszności !!!!!!!!!!!!!

Bernadeta1

25.08.2017 16:49
Na pewno bardzo smaczna

gusia1000

01.08.2017 01:07
Dobra tarta.

Ola1984

31.07.2017 10:28
Bardzo fajna tarta i ciekawe nadzienie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat