Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta na ostro

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
masło 20 dag
śmietana 2 łyżki
śmietana kremówka 1 opakowanie
kiełbasa zwyczajna 20 dag
jajko 4 sztuki
maślaki 20 gotowane
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta na ostro

Mąkę przełożyć do miski. Z dwóch jaj oddzielić żółtka i dodać do mąki (białka zostawić na później). Do tego dodać śmietanę. Zagnieść ciasto, rozwałkować i umieścić w formie do tartej, dobrze dociskając do formy.
Piec w piekarniku ok 5 minut nagrzanym do 170 stopni.
Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Grzyby pokroić, wrzucić do kiełbasy.
Do tego wlać śmietanę, dodać pieprz, ostrą paprykę i wbić pozostałe dwa jajka z pozostałymi białkami. Wszystko dobrze wymieszać i wylać do formy na ciasto.
Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec wszystko ok. 30 minut, aż farsz się zetnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matriasik 22.05.2012 18:44
Rewelacja
Nina7 24.08.2011 14:14
Z grzybami... Pewnie bardzo smaczna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak