Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta na francuskim cieście z pieczonym łososiem, szpinakiem, czosnkiem i fetą

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony 450 g
czosnek 7 ząbków
ser feta 70 g
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 30% 8 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
masło 1 łyżka
ciasto francuskie 275 g
łosoś dzwonka 200 g
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta na francuskim cieście z pieczonym łososiem, szpinakiem, czosnkiem i fetą

Kroki postępowania

1
Formę na tartę wylepiamy ciastem francuskim i delikatnie nakłuwamy widelcem.
Krok 1 - Tarta na francuskim cieście z pieczonym łososiem, szpinakiem, czosnkiem i fetą foto
2
Szpinak wraz posiekanym czosnkiem podsmażamy na rozpuszczony na patelni maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony szpinak kładziemy na formę wylepioną ciastem francuskim.
Krok 2 - Tarta na francuskim cieście z pieczonym łososiem, szpinakiem, czosnkiem i fetą foto
3
Posolonego i zawiniętego w folię aluminiową łososia, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez około 20 minut. Następnie oczyszczamy go ze skóry i ewentualnych ości. Łososia i fetę kroimy na kawałki i kładziemy na szpinaku.
Krok 3 - Tarta na francuskim cieście z pieczonym łososiem, szpinakiem, czosnkiem i fetą foto
4
Jajka roztrzepujemy wraz ze śmietaną, mąką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą zalewamy naszą tartę, wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi.
Krok 4 - Tarta na francuskim cieście z pieczonym łososiem, szpinakiem, czosnkiem i fetą foto
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez około 25 minut.
Krok 5 - Tarta na francuskim cieście z pieczonym łososiem, szpinakiem, czosnkiem i fetą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 24.01.2014 10:56
fajny farsz, musi być dobra
adelajda 27.12.2013 15:34
dobra tarta
IwonaDD 29.11.2013 15:39
wygląda cudnie
Mniam 18.11.2013 10:27
Ależ to musi być pyszne!
Alex_M 18.11.2013 10:25
poezja smaku :)
usmiech 17.11.2013 19:08
ciekawy przepis
wyattearp 17.11.2013 18:36
smaczna !!!!!!!!!!!!
Sylwia26 17.11.2013 18:22
ślinka leci :)
idealme 17.11.2013 18:17
ale pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak