Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z CUKINIĄ I POMIDORAMI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cukinia 1 sztuka
pomidor 2 sztuki
sól do smaku
pieprz według uznania
zioła według uznania
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
parmezan starty 1 łyżka
jogurt naturalny 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
serek topiony 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z CUKINIĄ I POMIDORAMI

Cukinię kroimy na plasterki, gotujemy na parze przez 3 do 5 minut. W tym czasie robimy sos. Mieszamy ser mascarpone z jogurtem naturalnym i jajkiem, dodajemy ulubione zioła, sól (ja nie używam) i sporo pieprzu i barwnik pomarańczowy (jeśli nie dysponujecie barwnikiem, można użyć curry).

Na blaszce wykładamy ciasto francuskie (nie zawijamy boków), na ciasto przekładamy sos, rozprowadzamy równomiernie, na sos układamy w dowolnej kolejnosci plasterki cukinii i pomidora, opruszamy pieprzem, wkładamy do nagrzanego piekarnika, ja piekłam w temp. 200 st. C (termoobieg + dolna grzałka) przez ok. 25 min. (po 10 min. wyjęłam tartę z piekarnika i posypałam parmezanem). Po upieczeniu kroimy na porcje, każdą z nich obsypujemy lekko czarnuszką i sezamem. Wyśmienicie smakuje na zimno z dobrym winem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak