Tarta na cieście francuskim

Tarta na cieście francuskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

  • pomidor

    1 szt
  • cukinia

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    5 szt
  • pierś z kurczaka

    1 szt
  • jajko

    4 szt
  • śmietana

    100 ml
  • ser żółty

  • mozarella

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Blaszkę do tarty oprószamy mąką i wykładamy na nią ciasto francuskie, które podpiekamy przez ok. 5 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy posiekaną cebulę, cienko pokrojoną cukinię oraz pokrojone pieczarki, na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka wcześniej przyprawioną. Z piekarnika wyjmujemy zarumienione ciasto francuskie na którym układamy pomidora pokrojonego w ósemki, zblanszowane warzywa oraz usmażone mięsko. Do miski wbijamy jajka, które mieszamy ze śmietaną (12%) i wylewamy mieszankę na warzywa. Na wierzch układamy pokrojoną w plastry mozarellę, starty żółty ser oraz całość doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem. Tartę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

06.08.2014 14:16
bardzo lubię na cieście francuskim

norweska20

12.03.2014 09:13
uwielbiam tarty

Klausia

19.02.2014 11:36
ciekawe składniki :)

Bernadeta1

14.02.2014 09:33
zapowiada się bardzo smacznie

IZABELA29

04.02.2014 08:38
ja jednak wole ciasto drożdżowe

anemon

03.02.2014 10:39
Zapowiada się bardzo smacznie.

IwonaDD

31.01.2014 09:50
smacznie wygląda

Renata22

26.01.2014 21:25
Fajne dodatki do tarty:)

usmiech

22.01.2014 18:58
lubię takie tarty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat