Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta na cieście francuskim

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie
pomidor 1 szt
cukinia 1 szt
cebula 1 szt
pieczarki 5 szt
pierś z kurczaka 1 szt
jajko 4 szt
śmietana 100 ml
ser żółty
mozarella
oliwa
sól
pieprz
oregano
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta na cieście francuskim

Blaszkę do tarty oprószamy mąką i wykładamy na nią ciasto francuskie, które podpiekamy przez ok. 5 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy posiekaną cebulę, cienko pokrojoną cukinię oraz pokrojone pieczarki, na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka wcześniej przyprawioną. Z piekarnika wyjmujemy zarumienione ciasto francuskie na którym układamy pomidora pokrojonego w ósemki, zblanszowane warzywa oraz usmażone mięsko. Do miski wbijamy jajka, które mieszamy ze śmietaną (12%) i wylewamy mieszankę na warzywa. Na wierzch układamy pokrojoną w plastry mozarellę, starty żółty ser oraz całość doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem. Tartę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.08.2014 14:16
bardzo lubię na cieście francuskim
norweska20 12.03.2014 09:13
uwielbiam tarty
Klausia 19.02.2014 11:36
ciekawe składniki :)
Bernadeta1 14.02.2014 09:33
zapowiada się bardzo smacznie
IZABELA29 04.02.2014 08:38
ja jednak wole ciasto drożdżowe
anemon 03.02.2014 10:39
Zapowiada się bardzo smacznie.
IwonaDD 31.01.2014 09:50
smacznie wygląda
Renata22 26.01.2014 21:25
Fajne dodatki do tarty:)
usmiech 22.01.2014 18:58
lubię takie tarty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak