Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta morelowo-jabłkowa

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
żółtko jajek 2 szt
cukier 70 g
woda zimna 2 łyżki
jabłka 1-2 szt
woda 50 ml
wino białe wytrawne 50 ml
cynamon Prymat 1 łyżeczka
wanilia 1/4 laski
cukier 20 g
dżem morelowy 150 g
masło 130 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta morelowo-jabłkowa

Kroki postępowania

1
Masło, mąkę, żółtka, cukier i 2 łyżki zimniej wody zagnieść razem do połączenia składników;
Krok 1 - Tarta morelowo-jabłkowa foto
2
Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1h;
Krok 2 - Tarta morelowo-jabłkowa foto
3
W tym samym czasie jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki;
Do szerokiej patelni wlać wodę,wino, dodać cynamon,cukier, wanilię, zagotować i dodać jabłka;
Gotować na dużym ogniu aż do odparowania wody i wina, nie mieszać; Potem wyłączyć źródło ciepła;
Krok 3 - Tarta morelowo-jabłkowa foto
4
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm-1 cm;
Krok 4 - Tarta morelowo-jabłkowa foto
5
Formę o średnicy 25 cm posmarować masłem,obsypać mąką i wyłożyć ją ciastem;Ponakuwać widelcem;
Krok 5 - Tarta morelowo-jabłkowa foto
6
Na ciasto wyłożyć 3/4 dżemu morelowego;
Krok 6 - Tarta morelowo-jabłkowa foto
7
Na dżem wyłożyć usmażone wcześniej plasterki jabłka;
Krok 7 - Tarta morelowo-jabłkowa foto
8
Przykryć resztą dżemu morelowego;
Krok 8 - Tarta morelowo-jabłkowa foto
9
Jeśli zostały wam jakieś resztki ciasta, można z nich ułożyć na wierzchu dekorację;
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 30-35 minut
Krok 9 - Tarta morelowo-jabłkowa foto
10
Wystudzić przed podaniem. Smacznego!
Krok 10 - Tarta morelowo-jabłkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 10.11.2014 08:03
Ach... rewelacja:)
Janina 12.03.2014 10:54
Świetne smaki, moje ulubione;)
adelajda 10.03.2014 16:18
chętnie zjem kawałek :)
Alex_M 05.03.2014 18:26
wspaniale wygląda! :)
monikaT83 04.03.2014 21:32
pyszności:) uwielbiam wypieki z jabłkami:)
Kolorowa 04.03.2014 21:17
Wino, cynamon i wanilia- nie może być złe ;p !
Monia 04.03.2014 19:47
Bardzo podobają mi się te serduszka :)
Ania84 04.03.2014 18:48
mmmmniam, robiłam podobną nie tak dawno :)
2milutka 04.03.2014 18:41
aż slinka leci...:)
Mniam 04.03.2014 17:31
Smaczna tarta o pięknym wyglądzie.
Lidzia 04.03.2014 16:59
To jest to, co lubię.
mikrusiak 04.03.2014 16:32
bardzo ładnie wygląda :)
brioszka 04.03.2014 15:34
bardzo dokładny opis! :) a przepis rewelacyjny,skusiłabym się na kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak