Tarta morelowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    2 ½ szklanka
  • cukier puder

    1 ½ szklanka
  • masło

    1 kostka
  • jajko

  • Masa budyniowa:

  • mleko

    ½ l
  • cukier

    10 dag
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • mąka

    4 łyżki
  • morele

    60 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Rozwałkować na dużą formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec 20 min w temperaturze 180 stopni.
Odlać ½ szklanki mleka, resztę zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zimne mleko i mąkę. Wlać pomału do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować do momentu, aż zacznie gęstnieć. Wyłożyć masę na przestudzony spód, poukładać na niej przekrojone morele, skórką do spodu. Piec 30 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 17.06.2011 10:28
i podobnie smakuje
Emilia22 17.06.2011 09:41
świetnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat