Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka
2 ½ szklanka -
cukier puder
1 ½ szklanka -
masło
1 kostka -
jajko
-
Masa budyniowa:
-
mleko
½ l -
cukier
10 dag -
żółtko jajek
4 sztuki -
mąka
4 łyżki -
morele
60 dag
Sposób przygotowania
Rozwałkować na dużą formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec 20 min w temperaturze 180 stopni.
Odlać ½ szklanki mleka, resztę zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zimne mleko i mąkę. Wlać pomału do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować do momentu, aż zacznie gęstnieć. Wyłożyć masę na przestudzony spód, poukładać na niej przekrojone morele, skórką do spodu. Piec 30 min.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się