Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta morelowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
cukier puder 3 łyżki
sól
jajko 1 sztuka
zimne masło 12 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyżki
świeże dojrzałe morele 1 kg
konfitura morelowa 20 dag
migdały bez skórki 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta morelowa

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Następnie wbić jedno jajko, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz jedną łyżkę zimnej wody. Całość zagnieść na gładkie, kruche ciasto. Rozwałkować na okrągły placek o średnicy 30 cm i przełożyć do natłuszczonej formy do tarty. Nakłuć wierzch ciasta i posypać tartą bułką. Trzymać formę w zimnym miejscu ok 10 minut. Morele dokładnie umyć, osączyć, przekroić na pół, wypestkować. Ułożyć równomiernie na cieście. Piec tarte ok 35 minut w temp 200 stopni C. Konfiturę podgrzać, dodać migdały i chwilę podsmażyć razem. Po upływie ok 15 minut posmarować ciasto konfiturą. Upiec do końca. Ciepłe podawać np z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak