tarta mocno czekoladowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód - ciasto kruche

  • mąka krupczatka

    330 gram
  • masło

    200 gram
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier

    3 łyżki

krem mocno czekoladowy

  • śmietana kremówka

    400 ml
  • czekolada gorzka

    200 gram
  • czekolada mleczna

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO KRUCHE :

Mąkę przesiać, dodać zimne, posiekane na kawałki masło, żółtka oraz cukier. Ciasto zagnieść zawinąć w folię i schować do lodówki na około 30 minut,kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia,ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.


KREM CZEKOLADOWY :

Czekolady łamiemy na kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego, roztapiamy w kąpieli wodnej.Śmietankę bardzo mocno przygrzać( nie gotować ), dodać rozpuszczoną czekoladę. szybko i dokładnie wymieszać .Na zimny spód wylewamy masę czekoladową. Tartę schłodzić w lodówce( całą noc ) ,przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 11.02.2016 08:57
bardzo ładnie wygląda ciasto
Barbara13 09.02.2016 19:21
konkretna tarta :)
Habibi 09.02.2016 10:28
bardzo apetyczna tarta :) czekoladowe lubię najbardziej :)
gusia1000 09.02.2016 10:10
Dobre ciasto.
Beatris 09.02.2016 09:33
Ciasto w sam raz dla mojej rodzinki, wszystkie mega czekoladowe u nas mile widziane... Pycha:)
bertpvd 09.02.2016 09:19
pyszna tarta !
Iwusia 08.02.2016 22:59
idealna dla wielbiciela dużej ilości czekolady
norweska20 08.02.2016 22:30
smakowita propozycja
2milutka 08.02.2016 22:10
poezja słodkości:)
Renata9 08.02.2016 19:53
Fajna tarta i do tego bardzo smaczna :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat