Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta miodowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 150 g
margaryna 70 g
jajko
cukier puder 2 łyżki
miód 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

krem

mleko 2 szklanki
jajko 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier kryształ 2 łyżki
cukier waniliowy 2 op
masło 100 g

orzechy w karmelu

orzechy włoskie 100 g
margaryna 2 łyżki
miód 2 łyżki

Lista składników

powidła śliwkowe 1/2 słoika

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta miodowa

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wykleić nim natłuszczoną formę do tarty (średnica 26 cm). Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić.
Na cieście rozsmarować powidła.
Krok 1 - Tarta miodowa foto
2
Jajka roztrzepać z cukrami i mąkami, rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, wlać jajka z resztą składników i mieszać aż zgęstnieje. Do gorącej masy dodać masło i mieszać do jego rozpuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto.
Krok 2 - Tarta miodowa foto
3
Na patelni rozpuścić masło i miód. Dodać posiekane orzechy. Podsmażyć. Przestudzić i wyłożyć na masę. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia. Smacznego :)
Krok 3 - Tarta miodowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 04.09.2015 23:12
mmmm jakie cudowne!
dollce 03.09.2015 21:42
super przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak