Tarta migdałowo - pomarańczowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka

    100 g
  • kakao

    3 łyżki
  • masło

    75 g
  • migdały

    25 g
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    50 g

Nadzienie

  • jajka

    4 szt
  • żółtka

    1 szt
  • cukier

    200 g
  • śmietana 18 proc

    150 ml
  • pomarańcza

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagniesć gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić.

2. Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz sok z wyciśnięty z pół pomarańczy. Masę przelać na gotowy spód i piec 50 min w temp. 150st. Ostudzić, oprószyć pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 18.09.2016 11:00
znakomite ciasto
Margo1 24.11.2014 09:36
apetycznie wygląda
Gracer 19.11.2014 09:09
wygląda super
Klausia 07.08.2014 19:09
wygląda znakomicie :)
erym 04.08.2014 13:58
robie bardzo podobna, wszytskim nam smakuje!
aginaa 03.08.2014 16:27
pyszne ciacho
EmciaPichci 31.07.2014 07:45
zdjęcia fantastyczne! ślinka cieknie!
erym 30.06.2014 13:54
chce sprobowac, swietny pomysl na dodanie kaka do ciasta - fajny efekt!
eeee 17.05.2014 18:07
Pieknie wyglada
Małgorzata9 06.05.2014 22:22
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat