Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta migdałowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 800 g
słodka śmietanka 1 szklanka
serek danio 200 g
cukier 100 g
jajko 4 sztuki
płatki migdałowe 1/2 opakowania
mąka 300 g
masło 200 g
żółtko jajek 2 sztuli
kwaśna śmietana 2-3 łyżki
tłuszcz do formy
cukier1 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: tarta migdałowa

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i 100g cukru, następnie dodajemy zimną margarynę i całość siekamy nożem, albo rozdrabniamy w palcach Na koniec dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy. ciastem wylepiamy formę do tarty i wrzucamy na jakieś 15 minut do zamrażarki. Następnie nakłuwamy widelcem i wkładamy na 55 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, powinna się zezłościć. Smietanę, serki jajka i cukiermiksujemy, gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół wykrawamy gniazda nasienne.
Na podpieczony spód wylewamy masę, na niej rozkładamy gruszki, posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy jeszcze 30 minut, podajemy schodzone

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 03.11.2011 14:55
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak