Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta mięsna z papryką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 20 dag
masło 10 dag
sól 1 szczypta
woda 50 ml
Farsz:
mięso mielone 50 dag
papryka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosek 2 ząbki
wędzony boczek 10 dag
przecier pomidorowy 1 łyżka
sos
jajk 1 sztuka
śmietana 5 łyżek
przyprawy
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
pietruszka zielona do smaku
ser gouda 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta mięsna z papryką

Kroki postępowania

1
Mąkę posiekać z masłem. Dodać 50 ml wody, posolić i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Za pomocą widelca nakłuć je. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 min.
Krok 1 - Tarta mięsna z papryką foto
2
Papryki umyć i oczyścić z pestek oraz białych błon. Następnie pokroić w cieniutkie paseczki.
Boczek posiekać w drobną kosteczkę i wytopić z niego tłuszcz na suchej patelni.
W tym czasie cebulę obrać i posiekać w drobniutkie piórka.
Kiedy boczek jest już rumiany dodać posiekaną paprykę, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić około 8 min.
Po tym czasie dodać mięso mielone wraz z przecierem pomidorowym. Całość wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Dusić około 10 min.
Krok 2 - Tarta mięsna z papryką foto
3
Kiedy ciasto piecze się w piekarniku należy zrobić "sos" do tarty. Do startego sera dodajemy jajko i śmietanę całość dokładnie wymieszać. Można całość doprawić solą i pieprzem
Na podpieczony spód do tarty wkładamy lekko przestudzony przygotowany farsz mięsny. Rozkładamy równomiernie
Następnie mięso zalewamy wcześniej przygotowanym sosem, tak by pokryć całą powierzchnię.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekamy około 30 min.
Smacznego :)
Krok 3 - Tarta mięsna z papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina45 04.03.2014 11:49
Uhmmmm Apetycznie wyglada :)
ssylwiaa 10.02.2014 11:39
smaczna propozycja ;)
V_kuchareczka 10.02.2014 11:29
przepyszna tarta
Barbara13 10.02.2014 10:58
ciekawa propozycja
MarchiochaKucharzy 10.02.2014 10:50
uwielbiam takie tarty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak