TARTA MALINOWA Z MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • margaryna

    150 gram
  • cukier puder

    1 łyżka
  • kakao

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    260 gram

Masa

  • biała czekolada

    150 gram
  • śmietanka 30%

    50 ml
  • serek mascarpone

    250 gram
  • maliny

    250 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Margarynę posiekać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić ok pół godziny w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem spód, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i upiec. Ok 20 min. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

2/ Śmietankę 30% i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać serek mascarpone i dokładnie rozmieszać, tak by nie było grudek. Gotową masę wylać na upieczony spód ciasta. Na wierzch ułożyć maliny i schłodzić w lodówce klika godzin (u mnie cała noc). Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty lub melisy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (38)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 04.04.2015 05:25
ale kusisz :)
iziona 01.04.2015 19:17
Cieplej się robi człowiekowi jak patrzy na ten deser
wyattearp 01.04.2015 19:02
rewelacja !!!
iskierka.ag 01.04.2015 18:37
Wygląda naprawdę jak działo sztuki :) Na pewno smakuje obłędnie :)
Kolorowa 01.04.2015 17:43
W sam raz dla mnie !
Dorota76 01.04.2015 17:22
super czekam już na maliny
halina17 01.04.2015 17:22
Smaczna tarta.
miodunka 01.04.2015 14:11
Przepiękna, czuć powiew lata
Monika-twin 01.04.2015 13:40
wYGLĄDA PIEKNIE.
Aleksandra/Olcia 01.04.2015 12:49
ale apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat