Tarta makowo-daktylowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    300 g
  • cukier

    75 g
  • sól

    2 szczypty
  • masło

    170 g
  • jajko

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    3 łyzki

Masa makowo-daktylowa

  • masa makowa

    1/2 puszki o poj. 850g
  • rodzynki

    30 g
  • daktyle

    20 szt
  • miód prawdziwy

    1 łyżeczka
  • jabłka

    2 szt
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Inne

  • cukier trzcinowy

    do posypania ciasteczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta makowo-daktylowa foto
Przygotować ciasto: w misce wymieszać mąkę, cukier i sól.
Krok 2 - Tarta makowo-daktylowa foto
Masło o temperaturze pokojowej pokroić w kostkę, dodać do miski z mąką i siekać dalej nożem aż masło połączy się z resztą składników.
Krok 3 - Tarta makowo-daktylowa foto
Następnie dodać jajko ze śmietaną. Zagnieść ciasto.
Krok 4 - Tarta makowo-daktylowa foto
Część ciasta oderwać i rozwałkować, wykroić z niego 5 ciasteczek o dowolnym kształcie.
Krok 5 - Tarta makowo-daktylowa foto
Resztę ciasta rozwałkować na wymiar trochę większy od formy do tarty i wyłożyć ciasto pokrywając też brzegi formy. Owinąć folią formę i włożyć do lodówki na min. 30 minut (można przetrzymywać ciasto w lodówce przez max. 2 dni)
Krok 6 - Tarta makowo-daktylowa foto
Piekarnik nagrzać do 190 stopni i włożyć ciasto podziurawione widelcem na ok. 15 minut.
Krok 7 - Tarta makowo-daktylowa foto
Przygotować masę makowo - daktylową: najpierw sparzyć rodzynki i suszone daktyle, odsączyć z wody i posiekać daktyle.
Krok 8 - Tarta makowo-daktylowa foto
Następnie obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 9 - Tarta makowo-daktylowa foto
W misce wymieszać masę „makową z bakaliami” z puszki, rodzynki, daktyle, miód, cynamon, jabłka.
Krok 10 - Tarta makowo-daktylowa foto
Na podpieczony spód tarty wyłożyć masę makowo - daktylową, położyć 5 ciasteczek oprószając je cukrem trzcinowym. Włożyć tartę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 17.03.2015 10:00
Bardzo fajny przepis.
Ola1young 16.03.2015 18:05
na sam widok ślinka leci :)
Agnieszka-87-25 16.03.2015 14:55
bardzo ładna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat