Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta makowo-daktylowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 300 g
cukier 75 g
sól 2 szczypty
masło 170 g
jajko 1 szt
śmietana 18 proc 3 łyzki

Masa makowo-daktylowa

masa makowa 1/2 puszki o poj. 850g
rodzynki 30 g
daktyle 20 szt
miód prawdziwy 1 łyżeczka
jabłka 2 szt
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Inne

cukier trzcinowy do posypania ciasteczek

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta makowo-daktylowa

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto: w misce wymieszać mąkę, cukier i sól.
Krok 1 - Tarta makowo-daktylowa foto
2
Masło o temperaturze pokojowej pokroić w kostkę, dodać do miski z mąką i siekać dalej nożem aż masło połączy się z resztą składników.
Krok 2 - Tarta makowo-daktylowa foto
3
Następnie dodać jajko ze śmietaną. Zagnieść ciasto.
Krok 3 - Tarta makowo-daktylowa foto
4
Część ciasta oderwać i rozwałkować, wykroić z niego 5 ciasteczek o dowolnym kształcie.
Krok 4 - Tarta makowo-daktylowa foto
5
Resztę ciasta rozwałkować na wymiar trochę większy od formy do tarty i wyłożyć ciasto pokrywając też brzegi formy. Owinąć folią formę i włożyć do lodówki na min. 30 minut (można przetrzymywać ciasto w lodówce przez max. 2 dni)
Krok 5 - Tarta makowo-daktylowa foto
6
Piekarnik nagrzać do 190 stopni i włożyć ciasto podziurawione widelcem na ok. 15 minut.
Krok 6 - Tarta makowo-daktylowa foto
7
Przygotować masę makowo - daktylową: najpierw sparzyć rodzynki i suszone daktyle, odsączyć z wody i posiekać daktyle.
Krok 7 - Tarta makowo-daktylowa foto
8
Następnie obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 8 - Tarta makowo-daktylowa foto
9
W misce wymieszać masę „makową z bakaliami” z puszki, rodzynki, daktyle, miód, cynamon, jabłka.
Krok 9 - Tarta makowo-daktylowa foto
10
Na podpieczony spód tarty wyłożyć masę makowo - daktylową, położyć 5 ciasteczek oprószając je cukrem trzcinowym. Włożyć tartę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 30 minut.
Krok 10 - Tarta makowo-daktylowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 17.03.2015 10:00
Bardzo fajny przepis.
Ola1young 16.03.2015 18:05
na sam widok ślinka leci :)
Agnieszka-87-25 16.03.2015 14:55
bardzo ładna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak