Tarta makowa

Tarta makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka tortowa

    250 g
  • cukier puder

    85 g
  • masło

    125 g
  • żółtka

    2

Nadzienie

  • mak

    60 g
  • mleko

    4 łyżki (gorące)
  • jajka

    4
  • cukier

    2-4 łyżki
  • śmietana 12%

    150 ml
  • skórka z cytryny

    1
  • sok z jednej cytryny

  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka

Polewa

  • czekolada gorzka

    80 g
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Ciasto kruche

Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma, przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form.
Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aby spód był delikatnie rumiany.

Nadzienie

Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Masa będzie dość płynna, ale podczas pieczenia się zetnie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy przez 25-30 minut. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin.

Polewa

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.





Jagódka17
- skórkę cytrynową można zastąpić skórką z pomarańczy, lub dodać kandyzowaną skórkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

07.12.2017 10:13
Pięknie się prezentuje : )

Patrycja33

07.12.2017 00:20
wspaniałe ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat