Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta łososiowa z koprem włoskim

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 1 szkl
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt
masło 1/2 kostki
sól do smaku 1 lyzeczka
woda 3 lyzki

nadzienie

koper włoski 1 szt sredni
koperek 1/2 peczka
czosnek 1 zabek
cebula biała 1/2 szt
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
jogurt naturalny 150 ml
jajko 2 szt
łosoś filet 1 lub dwie szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta łososiowa z koprem włoskim

Kroki postępowania

1
Make przesiac na stolnice, dodac sol i maslo.
Posiekac dokladnie
Krok 1 - Tarta łososiowa z koprem włoskim foto
2
Nastepnie dodajemy jajko i zoltko, wode i zarabiamy ciasto
Krok 2 - Tarta łososiowa z koprem włoskim foto
3
Ciasto zawijamy w woreczek i chlodzimy w lodowce okolo pol godziny
Krok 3 - Tarta łososiowa z koprem włoskim foto
4
W tym czasie lososia kroimy na mniejsze kawalki, koper wloski w kostke.
Zwykly koperek siekamy drobno
Krok 4 - Tarta łososiowa z koprem włoskim foto
5
Na mocno rozgrzanej patelni szklimy pokrojona w kostke ceble i czosnek.
Nastepnie dodajemy koper wloski i koperek.
Dusimy razem tak zeby koper byl w polowie miekki.
Nalezy na koniec doprawic sola i pieprzem
Krok 5 - Tarta łososiowa z koprem włoskim foto
6
Jogurt naturalny mieszamy z sola, pieprzem i galka muszkatolowa, dodajemy jajka i dokladnie miksujemy
Krok 6 - Tarta łososiowa z koprem włoskim foto
7
Ciasto nalezy po schlodzeniu rozwalkowac dosc cienko i wylozyc nim forme do pieczenia.
Spod podpiekamy okolo 1o- 15 minut w temp 180 st C
Krok 7 - Tarta łososiowa z koprem włoskim foto
8
Na podpieczony spod wykladamy podsmazony koper, na wierzch lososia, calosc zalewamy sosem jogurtowym.
Tarte pieczemy okolo 25 minut do pol godziny az sos jogurtowy calkowicie sie zetnie.

smacznego!
Krok 8 - Tarta łososiowa z koprem włoskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 30.08.2016 22:20
smaczne danie
Motorek 20.06.2016 18:24
bardzo dobra
Mama niejadka 19.06.2016 20:29
Ciekawe danie :)
Katarzyna59 19.06.2016 18:15
ciekawe smaki
Wafelek2601 19.06.2016 17:04
Przepyszna.
Mniam 19.06.2016 14:10
Pyszna musi być taka tarta. Łosoś i koper włoski - brzmi interesująco :)
kd045 19.06.2016 13:04
super przepis !
Ela427 19.06.2016 11:57
lubię tarty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak