Przepis i sposób przygotowania na: Tarta kokosowo-truskawkowa
W tym czasie przygotowujemy nadzienie tarty.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,mleko kokosowe przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia,gorącym mlekiem zalewamy czekonadę,dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy aż żelatyna i czekolada się rozpuszczą.
Mleczko z czekoladą odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.Nakłuwamy dokładnie widelcem ,wykładamy na ciast papier do pieczenia i obciążamy ciasto np.kuleczkami ceramicznymi do pieczenia lub grochem.
Tak przygotowany spód tarty pieczemy w 180°C przez 20 min następnie zdejmujemy papier,kuleczki ceramiczne i pieczemy jeszcze 5-10 min.
Upieczony spód tarty odkładamy do wystudzenia.
Na wystudzony spód wylewamy lekko tężejące mleczko kokosowe a następnie układamy owoce.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.