Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Forma o średnicy 18-20 cm, spód

mąka migdałowa 1,5 szklanki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
olej kokosowy 5 łyżek
melasa 2 łyżki

Krem

mleko kokosowe 1/3 szklanki
czekolada mleczna 150 gram
kakao 1 łyżka

Opcjonalnie do dekoracji

wiórki kokosowe
płatki kokosowe
płatki migdałowe

Porada

Można użyć czekolady gorzkiej i wtedy nie dodawać kakao.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym

Kroki postępowania

1
Przygotować spód.
Mąkę migdałową/mielone migdały wymieszać z wiórkami kokosowymi i szczyptą soli.
Dodać syrop/melasę oraz olej kokosowy i całość dokładnie wyrobić.
(Masa powinna byś zbita i konsystencją odrobinę przypominać mokry piasek.)
Powstałym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 15 minut, aż się przyrumieni.
Krok 1 - Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym foto
2
Przygotować krem.
Czekoladę rozpuścić w mleku kokosowym i przelać na ostudzony spód.
Krok 2 - Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym foto
3
Kiedy lekko przestygnie ozdobić według uznania.
Tartą najlepiej przechowywać w lodówce.
Krok 3 - Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 08.08.2017 22:01
Dziękuję :)
gusia1000 08.08.2017 10:03
dobra tarta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak