Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta kokosowo-ananasowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło lub margaryna 125 gram
mąka pszenna 250 gram
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 4 łyżki
sól szczypta

Krem kokosowy

mleko 1 szklanka
laska wanilii 1/2 sztuki
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
masło 50 gram
cukier puder 2 łyżki
wiórki kokosowe 150 gram
mleko w proszku 4 łyżki

Galaretka

ananas w puszce
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta kokosowo-ananasowa

Składniki ciasta zagniatamy dość szybko, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie z mleka, laski wanilii i skrobi ziemniaczanej gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy i przenosimy na blachę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i delikatnie przekładamy na talerz.

Krem: masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, wiórki kokosowe i mleko w proszku. Tak przygotowaną masę wykładamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki.

Galaretka: szklankę syropu zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z żelatyną. Ananasa miksujemy blenderem na mus i dodajemy do syropu z żelatyną. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, polewamy nią wierzch tarty i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 13.11.2014 20:44
rewelacyjnie wygląda
agnieszka214 13.11.2014 17:43
bardzo kuszace kąsek
Renata9 13.11.2014 16:47
ale smaczny deserek
Konczi 13.11.2014 15:50
oj racja kusisz kusisz ;) Musi być pycha :D
mirosława4 13.11.2014 15:40
ale kusisz , apetyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak