Przepis i sposób przygotowania na: Tarta karmelowa
Kroki postępowania
Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym łączymy w misce. Dodajemy jajko, masło oraz szczyptę soli szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy i układamy w formie.
Następnie formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
Po tym czasie ciasto zapiekamy obciążone kulkami do pieczenia lub fasolą około 20 minut.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Polewamy jabłka sokiem z cytryny, posypujemy cukrem waniliowym oraz cynamonem mi kardamonem. Całość mieszamy i odstawiamy aby jabłka puściły sok. Jabłka odsączamy z soku.
Masło miksujemy z gotową masą kajmakową/krówkową. Masą karmelową polewamy ciasto z upieczonymi jabłkami.
Cukier trzcinowy karmelizujemy na suchej patelni, brązowy karmel łączymy z płatkami migdałowymi i wylewamy na woskowany papier do pieczenia.
Rozprowadzamy łyżka lub nożem (nie dotykać palcami, grozi poparzeniem) czekamy aż zastygnie
Zastygnięty, twardy karmel odrywamy od papieru, łamiemy na drobne kawałki, którymi posypujemy brzegi ciasta.
Na podpieczone ciasto wykładamy farsz jabłkowy. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika na około 20 minut. Upieczone ciasto z jabłkami studzimy, polewamy masą karmelową i posypujemy kawałkami karmelu.
Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia