Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta karmelowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 250 gram
masło 125 gram
jajko 1 sztuka
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta

jabłka

jabłka antonówki 1 kilogram
cynamon Prymat 1/2 łyzeczki
Kardamon mielony Prymat 1/3 łyzeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
sok z cytryny 1/2 sztuki

masa karmelowa

masa kajmakowa 1 puszka
masło 200 gram

wierzch

cukier brązowy 1 szklanka
płatki migdałowe 1 łyżka

Porada

masa karmelowa jest dość rzadka, jeśli komuś to przeszkadza można dodać do karmelu rozpuszczoną białą czekoladę a następnie łączyć z masłem

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta karmelowa

Kroki postępowania

1
ciasto:
Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym łączymy w misce. Dodajemy jajko, masło oraz szczyptę soli szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy i układamy w formie.

Następnie formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
Po tym czasie ciasto zapiekamy obciążone kulkami do pieczenia lub fasolą około 20 minut.
Krok 1 - Tarta karmelowa foto
2
farsz jabłkowy:
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Polewamy jabłka sokiem z cytryny, posypujemy cukrem waniliowym oraz cynamonem mi kardamonem. Całość mieszamy i odstawiamy aby jabłka puściły sok. Jabłka odsączamy z soku.
Krok 2 - Tarta karmelowa foto
3
masa karmelowa:
Masło miksujemy z gotową masą kajmakową/krówkową. Masą karmelową polewamy ciasto z upieczonymi jabłkami.
Krok 3 - Tarta karmelowa foto
4
wierzch:
Cukier trzcinowy karmelizujemy na suchej patelni, brązowy karmel łączymy z płatkami migdałowymi i wylewamy na woskowany papier do pieczenia.

Rozprowadzamy łyżka lub nożem (nie dotykać palcami, grozi poparzeniem) czekamy aż zastygnie
Zastygnięty, twardy karmel odrywamy od papieru, łamiemy na drobne kawałki, którymi posypujemy brzegi ciasta.
Krok 4 - Tarta karmelowa foto
5
wykonanie:
Na podpieczone ciasto wykładamy farsz jabłkowy. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika na około 20 minut. Upieczone ciasto z jabłkami studzimy, polewamy masą karmelową i posypujemy kawałkami karmelu.
Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia
Krok 5 - Tarta karmelowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 04.02.2016 11:12
podoba mi sie ten deser :-)
Mniam 04.02.2016 09:49
Taką tartę to bym zjadła z przyjemnością.
misia53 03.02.2016 23:44
pięknie wykonana , musi smakować
irenka 03.02.2016 23:03
ślicznie wygląda,musi być pyszniutka
cukiereczek 03.02.2016 19:56
ta tarta jest grzechu warta
halina17 03.02.2016 19:22
Dobra tarta.
marzut 03.02.2016 14:55
super propozycja :)
Wiktoria29 03.02.2016 13:33
dziękuję, smakuje też świetnie
Benita 03.02.2016 13:26
wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak