Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jagodowa

ami
2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

mąka 200 g
cukier drobny 100 g
masło zimne 100 g
sól 1 szczypta
jajko 1 szt

Nadzienie

jagody 200 g
biała czekolada 115 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 10 g
śmietana kremówka 100 ml
cukier puder 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1/4 łyżeczki

Porada

Wszystkie składniki na spód powinny być zimne.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jagodowa

Mąkę przełożyć do dużej miski, dodać cukier, sól i wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę i przesiekać nożem do momentu uzyskania konsystencji bułki tartej. Można sobie pomóc opuszkami palców, jednak uważać, żeby nazbyt składników nie ogrzać. Dodać jajko, wymieszać, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa długi paski o grubości ok. 2cm i ułożyć je na krzyż w foremce do tarty. Pomogą w wyciągnięciu gotowej tarty z foremki. Ja użyłam kwadratowej foremki o boku 24m, ale jak najbardziej sprawdzi się również tradycyjna okrągła ( ø28cm)

Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na koło o grubości 5mm. Musi być ono szersze od podstawy foremki, aby mógł powstać rant tarty. Rozwałkowane ciasto luźno nawinąć na oprószony mąką wałek i delikatnie przenieść do foremki. Używając opuszków palców lub kuleczki z ciasta, delikatnie docisnąć placek do dna i boków foremki. Na tak przygotowane ciasto ułożyć kawałek papieru do pieczenia tak, aby wystawał poza ciasto i wysypać na niego kuleczki ceramiczne lub suche fasolki do obciążenia ciasta. Wstawić całość do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie usunąć fasolki razem z papierem i piec jeszcze przez około 10 minut, aż ciasto będzie całkowicie matowe, a boki lekko przyrumienione. Wystudzić.

Przygotować nadzienie. Jagody zmiksować blenderem na pure. Żelatynę przełożyć do miseczki, dolać trochę zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Wody musi być tyle, aby przykryła całą żelatynę (mniej więcej 25ml). Białą czekoladę przełożyć do żaroodpornego naczynia i ustawić ją na garnuszku z lekko gotującą się wodą uważając, by naczynie nie dotykało powierzchni wody. Tak naprawdę wystarczy tylko odrobina wody. Chodzi o wytworzenie pary. Zmniejszyć płomień i roztopić czekoladę. Garnuszek zestawić z ognia, ale pozostawić na nim naczynie z czekoladą.

Do drugiego garnuszka wlać 50ml śmietanki i przełożyć żelatynę. Podgrzewać całość na wolnym ogniu aż żelatyna się rozpuści. Ostrożnie przelać śmietankę do czekolady i dokładnie wymieszać. Dodać jagodowe pure i jeszcze raz dobrze wymieszać.

Pozostałe 50ml śmietanki ubić na sztywno z dodatkiem łyżeczki cukru pudru i 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Przełożyć do masy czekoladowo-jagodowej i bardzo delikatnie wymieszać. Całą masę przelać na wypieczony i wystudzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Ozdobić jagodami, borówkami lub bitą śmietaną.

Inspiracją do stworzenia tej tarty były tartaletki cukierni Good Cake.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 11.04.2016 12:48
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak