Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowo-żurawinowa z pieprzem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

jabłka nie kwaśne 300 g ( obranych)
cukier 2 łyżki
woda 50 ml
żurawina suszona 2 pełne łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat duża szczypta
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat szczypta
sól szczypta
mąka kukurydziana 1 płaska łyżka

spód

ciasteczka korzenne kilka sztuk

wierzch

orzechy włoskie 45 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowo-żurawinowa z pieprzem

Kroki postępowania

1
Obrane jabłka kroimy w ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy cukier z wodą, wkładamy jabłka, i przesmażamy po ok.1 minucie z każdej strony.
Do jabłek dodajemy cynamon, imbir, sól i pieprz, delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy żurawinę i smażymy kilka minut na małym ogniu.
Krok 1 - Tarta jabłkowo-żurawinowa z pieprzem foto
2
Jabłka zdejmujemy z ognia i zagęszczamy mąką.
Spód i boki tortownicy 15 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do min. 160 C.
Dno wypełniamy ciasteczkami korzennymi.
Krok 2 - Tarta jabłkowo-żurawinowa z pieprzem foto
3
Na ciasteczka delikatnie wykładamy lekko ciepłe jabłka.
Wierzch posypujemy grubo posiekanymi orzechami.
Pieczemy około 20 minut.
Tartę podajemy na ciepło.
Krok 3 - Tarta jabłkowo-żurawinowa z pieprzem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.12.2016 11:55
świetna tarta
gosia56 09.12.2016 09:57
Na pewno pyszna ;)
slodkieniebo 09.12.2016 09:50
Wygląda wspaniale :)
Babeczka35 09.12.2016 08:21
Ciekawa propozycja:)
Franciszek 09.12.2016 00:41
dobra do kawy
Marta1986 08.12.2016 20:40
apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak