Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowo wiśniowa z bezą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto kruche
mąka 250 g
cukier puder 125 g
masło 200 g
żółtko jajek 2 szt
śmietana 2 łyzki
DODATKOWO:
wiśnie bez pestek 1/2 szkl
kisiel wiśniowy 1 op
białko 1 szt
cukier puder 1 szkl
jabłko kwaśne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowo wiśniowa z bezą

Mąkę przesiać z cukrem.
Dodać miękkie masło i posiekać drobno.
Dodać żółtka i śmietanę lub jogurt naturalny i zagnieść ciasto.
Schłodzić 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść na formę i podpiec w temp 180 st przez 20 minut


Jabłka obrać i pokroić w cząstki.
Przełożyć do garnka, zalać 3/4 szklanki wody, dosypać łyżkę cukru i dusić do miękkości.
Na koniec dodać wiśnie i kisiel i wymieszać na gęsta masę

Masę przenieść na podpieczony spód

Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i dalej ubijać na gęsta pianę.

Pianę przełożyć na wierzch ciasta i razem podpiekać przez 10 minut w temp 160st a później w temp 80 st przez około godzinę, aż beza dobrze się wysuszy


SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwiagr 10.03.2014 18:05
jabłka, wiśnie, beza... koniecznie muszę wypróbować! :)
Kejti 21.02.2014 10:04
Uwielbiam wszystkie tarty :-)
adelajda 19.02.2014 20:30
super smaki :)
mitek111 19.02.2014 19:23
pysznie wygląda
patryska76 19.02.2014 19:03
Mmm, palce lizać ;-)
wwwiolka 19.02.2014 18:55
Bardzo fajna
norweska20 19.02.2014 18:55
uwielbiam tarty...super
Janina 19.02.2014 18:43
Świetne smaki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak