Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowo- sernikowa na zimno

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 szt
jabłka 4 szt
galaretka pomarańczowa 1 szt
woda 1/2 szklanka
śmietana słodka 25 g
jajko do smarowania
cukier puder 2 łyżka
masa 2 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczka
woda 50 (gorąca)
serek homogenizowany 175 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowo- sernikowa na zimno

1. Ciastem francuskim wylepić forme do tarty. Ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Jajko roztrezpać i posmarować nim ciasto.
Piec, aż ciasto się zezłoci.
2. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka. Dodać 1/2 szklanki wody i zagotować. Wyłączyć gaz i dodać galaretkę. Dokładnie ale delikatnie wymieszać. Wystudzić.
3. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą. Serek wymieszać ze śmietanką i cukrem pudrem. Mieszając trzepaczką wlać rozpuszczoną żelatynę.
4. Na wystudzonym cieście położyć tężejącą galaretkę jabłkową i masę serkową. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 24.12.2014 11:42
bardzo fajna tarta
Jadwiga/Jaga85 25.02.2014 14:11
Super przepis!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak