Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowa ze śmietaną aromatyzowaną kardamonem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5 szt
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 6 łyżek
jajko 2
masło 100 gramów
sól
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
cynamon Prymat
kardamon 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa ze śmietaną aromatyzowaną kardamonem

Kroki postępowania

1
Do mąki ścieram zimne masło na tarce o dużych otworach, dodaję szczyptę soli, cukier (4łyżki) i żółtko i szybko zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę.
Krok 1 - Tarta jabłkowa ze śmietaną aromatyzowaną kardamonem foto
2
Jabłka obieram ze skórki, dzielę na cztery części, usuwam gniazda nasienne i ścieram je na tarce, na cienkie plastry (jak ogórki na mizerię). Wybrałam jabłka twarde i słodkie odmiany Royal Gala.
Krok 2 - Tarta jabłkowa ze śmietaną aromatyzowaną kardamonem foto
3
Przygotowuję sos jajeczny: do śmietany dodaję cukier (2łyżki), cynamon i jajko z pozostałym białkiem. W moździerzu rozcieram ziarna kardamonu, z których usunęłam wierzchnie łupiny. Dodaję do śmietany i mieszam, by jajka połączyły sie dokładnie z resztą płynu.
Krok 3 - Tarta jabłkowa ze śmietaną aromatyzowaną kardamonem foto
4
Formę na tartę wysmarowaną masłem wykładam ciastem (najlepiej brać po kawałku i wygniatać palcami), posypuję mąką, by stworzyła się mała bariera między ciastem a śmietaną, wysypuję jabłka na tartę. Wyrównuję powierzchnię owoców na cieście i łyżką powoli wlewam sos tak, by znajdował się w całej objętości tarty. Ciasto piekę 45minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170st.C.
Krok 4 - Tarta jabłkowa ze śmietaną aromatyzowaną kardamonem foto
5
Po upieczeniu wyjmuję ciasto z piekarnika i zostawiam do całkowitego schłodzenia, aby masa jajeczna się ścięła. Jeśli tarta będzie gorąca, połamie się podczas wyjmowania z formy.
Krok 5 - Tarta jabłkowa ze śmietaną aromatyzowaną kardamonem foto
6
Tartę podaję zarówno na zimno (można posypać wierzch cukrem pudrem), jak i na gorąco z lodami, bądź bitą śmietaną (wtedy należy ciasto podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej).
Krok 6 - Tarta jabłkowa ze śmietaną aromatyzowaną kardamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 01.12.2012 04:54
ślicznie wygląda;]
Renata22 22.11.2012 22:06
bardzo ładna ;)
ilka_86 17.07.2012 19:17
pyszna tarta
anulka69 17.05.2012 13:02
pycha
Ania67 19.12.2011 20:36
rewelacja
ziutula
ziutula 05.11.2011 19:05
coś dla mnie z moim kardamonem...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak