Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowa z plastrami jabłek

5.0
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tarta z jabłkami to forma szarlotki, która jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Jej prostota wynika przede wszystkim z niewielkiej ilości składników, które wchodzą w jej skład. Jeśli szukacie przepisu na szybki deser z jabłkami, to tarta z jabłkami sprawdzi się tutaj idealnie! Koniecznie zapiszcie ten przepis.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 500 g
masło 150 g
jajko 1 sztuka
mleko 100 ml
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 6 sztuk
masło palone 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa z plastrami jabłek

Tarta z jabłkami to nic innego jak kruche ciasto z dodatkiem jabłek, które podczas pieczenia lekko się rozpadają i miękną. W tym przepisie uwzględniony został dodatek palonego masła, które nadaje tarcie wspaniałego, delikatnie orzechowego smaku. Przed włożeniem tarty do piekarnika, wystarczy nim polać jabłka, a po wyjęciu cieszyć wspaniałym aromatem i smakiem! Jeśli chcecie pominąć ten składnik - spokojnie możecie to zrobić!

1. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce. Gotowe ciasto wałkujemy na placek grubości 0,5 cm i wykładamy nim blachę do tarty.

2. Jabłka kroimy na ćwiartki następnie w plasterki, które układamy na cieście. Jabłka delikatnie polewamy wcześniej roztopionym, palonym masłem. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.

Spodobał Wam się przepis na tarte z jabłkami, czy może wolicie klasyczną szarlotkę? Przepis na najlepsze ciasta domowe znajdziecie w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak