Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowa z masą śmietankowo -jajeczną

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 220 g
masło lub margaryna 150 g
cukier puder 3 łyżki
wiórka kokosowe 2 łyżki
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Masa śmietankowo-jajeczna
słodka śmietana gęsta 320 g
budyń śmietankowy 60 g
wiórka kokosowe 2 łyżki
jajko 5 szt
cukier puder 4 łyżki
jabłka 700 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa z masą śmietankowo -jajeczną

1.Ciasto kruche:
Z mąki,proszku do pieczenia,wiórek kokosowych,cukru pudru,cukru
waniliowego,szczypty soli, zimnej margaryny oraz jajka zagnieść
ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

2.Jabłka obrać ze skórki,pokroić na ćwiartki usunąć gniazda
nasienne.Następnie pokroić w plasterki.


3. Masa śmietankowo-jajeczna:
Śmietanę utrzeć mikserem z jajkami,cukrem pudrem,budyniem,na koniec
dodać wiórka kokosowe wymieszać.

Ciasto rozwałkować, włożyć do natłuszczonej formy na tartę. Ciasto
docisnąć do boków formy. Spód po nakłuwać widelcem ,obłożyć
plasterkami jabłek i polać przygotowaną masą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 60 minut. Ostudzić
i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 25.08.2013 10:17
Smakowicie wygląda:)
cukiereczek 18.03.2013 09:10
Polecam i życzę smacznego
teresa18 25.11.2012 16:10
rewelacyjna
Sylwia56
Sylwia56 11.11.2012 20:00
pycha
rjustysia 17.10.2012 10:27
prezentuje się pięknie :)
ZEWA 07.10.2012 12:19
bardzo apetyczna
Iwona56 04.10.2012 13:01
pięknie wygląda
motylwe 03.10.2012 10:49
bardzo ciekawa masa,wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak