Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowa z lodami waniliowymi

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
masło lub margaryna 125 gram
cukier puder 100 gram
sól do smaku
woda letnia 3 łyżki
jabłka prażone 1 słoik
lody waniliowe 1 duże opakowanie
czekolada mleczna 1 tabliczna

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa z lodami waniliowymi

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać odrobinę soli i cukier puder. Przemieszać wszystko razem. Dodać posiekane mało i wbić jajko, dodać 3 łyżki letniej wody. Z tych wszystkich składników zagnieść dokładnie ciasto i odłożyć je na około 30 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu formę do tarty wysmarować tłuszczem (masłem lub margaryną) i wylepić ją ciastem. Piec około 30 minut, aż tarta uzyska rumiano złoty kolor. Upieczony spód tarty wystudzić i przełożyć na talerz/paterę.
Na zimne ciasto równomiernie wyłożyć jabłka prażone. Wierzch tarty można ozdobić listkami mięty.

Porcje tarty układać na talerzykach. Bezpośrednio przed podaniem obok tarty nakładać lody waniliowe i całość polewać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 29.05.2015 12:58
bardzo smaczny deser
Wacław 26.05.2015 11:24
lubimy takie desery :-)
Konczi 26.05.2015 07:38
cudnie wygląda - pyszna !
wwwiolka 25.05.2015 23:17
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak