Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa z cytrynowo - imbirowym karmelem
Masło utrzeć z cukrem, na jednolitą masę. Dodać jajko i miksować około 30 -50 sekund aby składniki się połączyły. Dodać mąkę i miksować do powstania jednolitej masy. Jeżeli jest zbyt zwarta dodać łyżkę zimnej wody. Uformować masę na płaski placek i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Jabłka
Jabłka obrać i pokroić w plasterki ok 5 mm. Na patelni rozgrzać łyżke masła, dodać jabłka i obsmażyć czas mieszając ok 3 minut. Posypać dwoma łyżkami cukru brązowego i obsmażać delikatnie mieszając przez 5 minut.
Zdjąć z ognie i odstawić do przestygnięcia
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i podpiec w 180 stopniach przez 10 minut.
W tym czasie przygotować karmel.
Na patelnię po jabłkach dodać sok z cytryny, starty imbir i skórkę z otartej cytryny. Podgrzewać na wolnym ogniu aż zacznie gęstnieć (można dodać łyżke wody jeśli zbyt szybko gęstnieje).
Na podpieczoną tartę wyłożyć jabłka i ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 10 minut.
Wyciągnąć podpieczoną tartę i polać ciepłym karmelem. Delikatnie przechylając blachą rozprowadzić tartę po całej powierzchni.