Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowa na budyniu.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto kruche

mąka pszenna 200 g
masło 100 g
cukier trzcinowy 100 g
jajko 1 szt.

nadzienie

budyń waniliowy 1 op.
mleko 1,5 szkl.
jabłka 6 szt.
cukier trzcinowy 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
migdały grubo pokrojone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa na budyniu.

ciasto:
Mąkę łączę z posiekanym masłem, dodaję cukier oraz jajko. Zagniatam ciasto.
Rozwałkowuję z niego cienki placek. Wykładam nim formę do tarty. Grubo na ścinakach.
Tartę wyłożoną ciastem owijam folią i wkładam na 30 min. do lodówki.

farsz:
Jabłka (u mnie kwaśne), kroję w talarki na patelni smażę z cukrem i cynamonem, aż puszczą sok (opcjonalnie można skroplić sokiem z cytryny).
Zdejmuję z ognia po 20 - 25 min, odstawiam do ostudzenia.

Budyń gotuję jak zawsze, ale z mniejszą ilością mleka. Odstawiam do ostygnięcia.

tarta:
Rozgrzewam piekarnik do 180 st., formę z ciastem wkładam do piekarnika, a na środek stawiam mniejszą foremkę, by środek tarty nie wyrósł. Po 15 minutach pieczenia wyjmuję z piekarnika.
Wykładam budyń, jabłka i posypuję migdałami.

Wkładam tartę z farszem do piekarnika i piekę jeszcze 30 minut w temp. 180 st. w funkcji termoobieg.

Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 05.11.2015 08:22
świetny pomysł!
irenka 04.11.2015 18:37
pyszna tarta,lubię
w mojej kuchni 04.11.2015 14:44
pyszne słodkości na deserek..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak