Tarta jabłkowa na budyniu.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto kruche

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    100 g
  • cukier trzcinowy

    100 g
  • jajko

    1 szt.

nadzienie

  • budyń waniliowy

    1 op.
  • mleko

    1,5 szkl.
  • jabłka

    6 szt.
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • migdały grubo pokrojone

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto:
Mąkę łączę z posiekanym masłem, dodaję cukier oraz jajko. Zagniatam ciasto.
Rozwałkowuję z niego cienki placek. Wykładam nim formę do tarty. Grubo na ścinakach.
Tartę wyłożoną ciastem owijam folią i wkładam na 30 min. do lodówki.

farsz:
Jabłka (u mnie kwaśne), kroję w talarki na patelni smażę z cukrem i cynamonem, aż puszczą sok (opcjonalnie można skroplić sokiem z cytryny).
Zdejmuję z ognia po 20 - 25 min, odstawiam do ostudzenia.

Budyń gotuję jak zawsze, ale z mniejszą ilością mleka. Odstawiam do ostygnięcia.

tarta:
Rozgrzewam piekarnik do 180 st., formę z ciastem wkładam do piekarnika, a na środek stawiam mniejszą foremkę, by środek tarty nie wyrósł. Po 15 minutach pieczenia wyjmuję z piekarnika.
Wykładam budyń, jabłka i posypuję migdałami.

Wkładam tartę z farszem do piekarnika i piekę jeszcze 30 minut w temp. 180 st. w funkcji termoobieg.

Gotowe! Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 05.11.2015 08:22
świetny pomysł!
irenka 04.11.2015 18:37
pyszna tarta,lubię
w mojej kuchni 04.11.2015 14:44
pyszne słodkości na deserek..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat