Tarta imbirowa z gruszkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Nadzienie

  • masło

    1/4 kostki
  • cukier

    1/4 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    1/3 szklanki
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    1/4 lyżeczki
  • gruszki

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.

2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz imbirem i dokładnie wszystko łączymy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód.

3. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym cieście. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna Kryla 21.09.2016 21:34
Pycha, a do tego pięknie wygląda:)
Krystyna32 17.09.2016 08:59
bardzo apetyczna
ben-ka 17.09.2016 08:59
Chętnie bym spróbowała.
justynkag 17.09.2016 07:27
Pysznie i wspaniale wygląda.
ilka01 16.09.2016 22:21
pięknie wygląda
norweska20 16.09.2016 22:15
apetyczna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat