Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta imbirowa z gruszkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
masło 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Nadzienie

masło 1/4 kostki
cukier 1/4 szklanki
jajko 1 szt
mleko 1/3 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/4 lyżeczki
gruszki 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta imbirowa z gruszkami

1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.

2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz imbirem i dokładnie wszystko łączymy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód.

3. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym cieście. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Kryla 21.09.2016 21:34
Pycha, a do tego pięknie wygląda:)
Krystyna32 17.09.2016 08:59
bardzo apetyczna
ben-ka 17.09.2016 08:59
Chętnie bym spróbowała.
justynkag 17.09.2016 07:27
Pysznie i wspaniale wygląda.
ilka01 16.09.2016 22:21
pięknie wygląda
norweska20 16.09.2016 22:15
apetyczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak