Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta grzybowo-porowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna
jajko
sól
masło
mleko

nadzienie

grzyby leśne 6 sztuk
śmietanka 100 ml
jajko 2 sztuki
cebula sztuka
por sztuka
czosnek 2 ząbki
masło
pietruszka zielona 2 łyżki
szczypiorek łyżka
tymianek
sól
pieprz
ser żółty 50 gram
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta grzybowo-porowa

Kroki postępowania

1
Ze składników ciasta przełożonych do miski zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do pudełka lub owinąć folią i schłodzić ok. godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować (ok. 4 mm), przełożyć do foremki do tarty lub formy prodiża. Ciasto podpiec w piekarniku przez ok. 15 minut w 180st. C.
Krok 1 - Tarta grzybowo-porowa foto
2
W tym czasie oczyścić grzyby i pokroić je w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę, a por w talarki. Na maśle z olejem podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać pokrojony por. Podsmażać, aż się zeszklą. Następnie dodać grzyby, podsmażyć parę minut i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić. Następnie na spód wyłożyć farsz grzybowy, wyrównać.
Krok 2 - Tarta grzybowo-porowa foto
3
Posypać pietruszką i szczypiorem.
Krok 3 - Tarta grzybowo-porowa foto
4
Śmietankę wymieszać z jajkami i rozlać równomiernie na farszu.
Krok 4 - Tarta grzybowo-porowa foto
5
Posypać całość serem.
Krok 5 - Tarta grzybowo-porowa foto
6
Piec ok. 30 minut w 180st. C. aż masa będzie ścięta.
Krok 6 - Tarta grzybowo-porowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 07.09.2014 19:12
ciekawy pomysł
kuklik 28.08.2014 16:53
pyszności smakowitości
Papryczka 28.08.2014 14:22
pyszne jedzonko
marcia7 28.08.2014 12:02
pyszny ten wsad
Joannasz3190 28.08.2014 11:53
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak