Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 300 g
masło 1 kostka
cukier 2/3 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
kwaśna śmietana 3 łyżki
sól 1 szczypta

Nadzienie

gruszki 800 g
śmietana 18 proc 1 szklanka
serek homogenizowany 200 g
cukier 200 g
jajko 4 sztuki
cytryna 1 sztuka
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym

Z mąki, masła, cukru, soli, śmietany i żółtek zagnieć ciasto. Chłódź 30 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietankę, serek, cukier, skórkę startą z cytryny i jajka. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowanie gruszki ponacinaj z wypukłej strony.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na słomkowy kolor (10-15 minut). Na podpieczony spód wylej masę. Ułóż gruszki i posyp ciasto płatkami migdałowymi. Piecz dalej (w 180 stopniach) przez 30-40 minut. Tarta idealnie smakuje na ciepło, można ją wtedy polać roztopioną czekoladą deserową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tytka 08.02.2015 13:44
ciekawe połączenie
Maridka19 08.02.2015 12:40
Pyszna tarta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak