Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta dyniowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka 1 i 1/2 szk
masło 1/2 kostki
cukier 1/2 szk
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa dyniowa:

dynia 70 dag
cukier 1/4 szk
cukier waniliowy 1 łyżka
mleko 1/2 szk
mąka pszenna 5 łyżek
jajko 1 szt
cynamon 1 łyżeczka

Dodatkowo:

bita śmietana do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta dyniowa

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, żółtka oraz cukier i zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 27 cm natłuścić. Ciasta rozwałkować, ułożyć w formie i ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Do rondelka przelać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy oraz dynię i gotować do momentu aż dynia zmięknie, a mleko odparuje. Dynię ostudzić i rozdrobnić blenderem na jednolitą masę. Dodać cynamon, jajko oraz mąkę. Całość wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena 07.08.2016 17:40
Wspaniała :)
Katarzyna59 31.07.2016 22:43
przzepyszna
bietka 31.07.2016 21:18
będę musiała taką zrobić,, dynia na ogrodzie już rośnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak